Almérősítés

Jogszabályváltozás, amely a legtöbb vállalkozást érinti!

2020. január 20-án megjelent a MEKH elnökének rendelete (Rendeletszám: 1/2020. (I. 16.), ami alapján minden szakreferens igénybevételére kötelezett vállalkozás 2020. december 31-ig köteles almérőket kiépíteni:
  • minden 100 kW  feletti névleges teljesítményű egyedi berendezéshez (pl. motorok, szivattyúk, kompresszorok), (A határérték: 50 kW 2022 jan. 1-től)
  • minden 140 kW  feletti névleges teljesítményű hőtermelő- és klíma­berendezéshez, (A határérték: 70 kW 2022 jan. 1-től)
  • minden olyan egy ponton keresztül táplált berendezéscsoport (pl. épület, csarnok, gépsor, gyártósor) részére, amely 200 kW feletti teljesítmény igénnyel rendelkezik. Ebből levonható az előző pontok alapján már mért teljesítmény. (A határérték: 100 kW 2022 jan. 1-től)

Ez alól csak az olyan berendezés lehet kivétel, amely az elmúlt 3 évben bizonyíthatóan kevesebb, mint évi 2000 órát üzemelt, teljesítménye nem változik, nem szabályozott, és üzemóra számlálóval van felszerelve. (A határérték: 1000 óra lesz 2022 jan. 1-től)

Ha TAO visszatérítést szeretnének igénybe venni villamos fogyasztáscsökkenést eredményező beruházásaik vagy felújításaik után, azt csak almérővel igazolt adatok alapján tehetik meg 2020. január 28. után. Gáz vagy más energiahordozó megtakarításra ez a rendelkezés nem vonatkozik, de a mért adatok alapján ezekben az esetekben is egyszerűbb a megtakarítás kimutatása.

Almérő olyan villamos fogyasztásmérő lehet, amely legfeljebb 3%-os hibahatárértéken belüli és legalább negyedóránkénti mérésre, valamint a mérési adatok tárolására és továbbítására alkalmas. A mérésből származó adatokat  szerepeltetni kell a szakreferensi jelentésekben is.

A rendelet alapján akkor is elektronikus kimenettel és memóriával rendelkező „okos” mérőt kell felszerelni, ha nem üzemeltetnek energiamonitor rendszert.

Megint egy kötelező költség, újabb kidobott pénz? Nem!

Van javaslatunk arra hogyan csökkentse időt rabló feladatainak számát és egyben növelje a cég profitját azzal, ami konkurensei számára csak egy kötelező kiadás!

Ha az almérősítéshez szükséges összeget Rubin Energiamonitor rendszer bevezetésére fordítja, akkor az alhálózati mérők kiépítésének elveszett költsége helyett:

  • minden évben több százezer – akár millió – forintos megtakarítást hozhat cégének, ha optimalizálja a lekötött teljesítményeket,
  • jelentősen (5-15%-kal) csökkentheti energiaköltségeit, az eddig rejtett pazarlások, anomáliák felismerésével,
  • üzemszünetet, büntetéseket, károkat előzhet meg az egyedileg beállított riasztások alkalmazásával,
  • munkaidőt takarít meg a mérési adatok leolvasásával és az adatszolgáltatás automatizálásával (ISO 50001, számlázás, szakreferensi input adat).

Kész megoldást szállítunk, a felméréstől a kivitelezésen át az üzemeltetésig mindent megoldunk Ön helyett, kompletten biztosítjuk a szükséges mérő és adatátviteli eszközöket és szoftvereket is.

A Rubin Energiamonitor rendszer fokozatosan is bevezethető! Gondoljon a 2021 végén életbelépő szigorításokra!

A beruházás jellemzően 1 éven belül megtérül, amit tovább javít, hogy a rendszer költségének 30-65%-át akár vissza is igényelheti a befizetendő TAO-ból.

További információkért és előnyökért látogasson el az Energiamonitor.hu oldalra!

KAPCSOLAT

Rubin Informatikai Zrt. 1149 Budapest, Egressy út 17-21. (A Szuzuki Ház első emelete)
Telefon: +36 1 469 40 20 Fax: +36 1 469 40 29 Kollégáink állnak rendelkezésére: hétköznap 8-17 óráig E-mail: info@rubin.hu Home: www.rubin.hu

Cégismertető IT- szolgáltatások nagyvállalatoknak.

Energiamegtakarítás, teszt- és support-szolgáltatás, egyedi fejlesztés, nemzetközi és egyedi IT projektek.

minosegbiztositasreferenciakkapcsolat